Interpellation 2020/21:172 Ytterligare dispens för yrkesförarkompetens

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

YKB, yrkesförarkompetens, regleras i lagen om yrkesförarkompetens samt i förordningen om yrkesförarkompetens. Tanken med YKB är att yrkesförare ska genomgå en grundläggande utbildning och sedan genomföra 35 timmar repetitionsutbildning vart femte år. Kurserna är uppdelade i olika delmoment och är i huvudsak lärarledda. Förare som genomgått utbildningen erhåller då rätten att köra i ytterligare fem år. En godkänd YKB gäller inom unionen, och förare från andra medlemsstater har givetvis samma rätt att köra i Sverige, förutsatt att de genomgått en godkänd utbildning.

Våren 2020 drabbades världen av en pandemi som ställer allt på ända, minst sagt. Vi har just nu en kraftig smittspridning i Sverige och övriga Europa, vilket har tvingat regeringen till kraftiga restriktioner för att dämpa smittspridningen. En av åtgärderna är att begränsa allmänna sammankomster till högts åtta personer. En annan åtgärd är att begränsa resandet inom regioner och över regiongränser. Dessa åtgärder får givetvis konsekvenser för möjligheten att genomföra kurser i YKB.

Jag har tidigare ställt en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth, om huruvida regeringen avser att införa ytterligare en dispens gällande YKB. Sverige är ingalunda ensamt om att stå inför problemet med förare som inte kan genomföra sina repetitionsutbildningar. Den situationen delar vi med övriga Europa. Svaret som infrastrukturministern gav var inte i något avseende klargörande kring huruvida regeringen driver på i frågan inom EU. Snarare gav svaret ytterligare frågeställningar om huruvida regeringen förstår allvaret i den uppkomna situationen.

Vi går in i en period där en stor del av landets lastbilsförare kommer att mista rätten att köra i yrkesmässig trafik, och detta kommer att ge betydande skadeverkningar på samhället. Att införa en dispens är brådskande och bör ske per omgående om inte viktiga transporter ska stoppas. Att en dispens måste ske i samråd med EU och även gälla för hela unionen är självklart. Pandemin har försatt vårt samhälle i en situation som ingen av oss upplevt tidigare och det kräver snabba beslut i respektive medlemsstat, men också gemensamt i EU. I den situation vi befinner oss just nu är det inte acceptabelt med långdragna förhandlingar om detaljer, utan nu måste det till handling.

De förare som berörs är de som har minst fem års yrkesverksamhet. De flesta förare har betydligt längre erfarenhet än så. Att införa en dispens på kravet om repetitionsutbildning innebär inte någon ökad risk för trafiksäkerheten.

Inte heller är det menligt för konkurrensneutraliteten eftersom dispensen är gällande för alla. Att skjuta alla tidsgränser 12 månader framåt i tiden skulle underlätta för utbildningsföretagen och åkerierna att planera in utbildningar när pandemin är i en lugnare fas. Att införa en sådan dispens innebär också att man avvärjer betydande störningar i godstransporterna, transporter som är livsviktiga för samhället i övrigt.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. Avser ministern att verka för en dispens gällande kravet på repetitionsutbildning i YKB under rådande situation?
  2. Avser ministern att snabbt införa denna dispens och att vara pådrivande i förhandlingarna inom EU?