Interpellation 2020/21:154 Försenad fjärrstyrd flygtrafikledning

av Edward Riedl (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Ursprungligen planerades det för att Umeå, Kiruna, Östersund och Malmö flygplatser skulle få fjärrstyrd flygtrafikledning den 1 januari 2019. Det är snart två år försenat. Hela projektet förväntades ge en besparing på cirka 1 promille av kostnaderna för flygplatserna. Sedan dess har det diskuterats om ytterligare krav från militären på redundans, vilket enskilt borde göra att hela affären rimligen hamnar på minus. Från början planerades det för att en flygledare skulle kunna hantera flera flygplatser samtidigt, vilket ser ut att bli svårt att genomföra i praktiken. Det bör försämra de ekonomiska kalkylerna avsevärt. Det har kommit omfattande kritik från piloter och flygledare angående säkerheten så som tekniken ser ut i dag.

Nu är projektet två år försenat, och det är svårt att se hur förändringen skulle ha förutsättningar att spara pengar eller bidra till mer säkerhet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. När bedömer ministern att fjärrstyrningen av de fyra planerade flygplatserna kommer att vara i drift?
  2. Förutom andra fördyringar av projektet vill jag fråga ministern vad själva förseningen konkret beror på och hur stora ökade kostnader det kommer att medföra?