Interpellation 2020/21:131 Avveckling av pälsindustrin

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Onsdagen den 4 november kom beskedet att förbjuda verksamhet med minkuppfödning i Danmark. Anledningen var att den covid-19-smitta som fanns bland djurens hade muterats och överförts till människor. I början av november fanns det minst 214 kända fall av överföring av muterad smitta till människa dokumenterade. Det är en skrämmande utveckling, och händelsen blev snabbt en världsnyhet.

Den danska statsministern agerade resolut och satte stopp för all pälsdjursuppfödning i landet tills vidare. Anledningen är att det muterade viruset har visat ökad motståndskraft mot antikroppar, vilket innebär att viruset kan vara allvarligare än tidigare och kan bidra till att kommande vaccin verkar sämre. Händelsen är mycket tragisk och innebär att djuren avlivas.

I Sverige har vi också 10 konstaterat drabbade gårdar av totalt 37. Det är en hög andel. I Sverige står vi inför att pälsindustrin ska avliva sina minkar de närmaste dagarna för att sälja deras päls. Därför går många av våra minkar bort. Samtidigt återstår ca 90 000 avelsdjur som inte bedöms kunna få leva vidare med hopp om att de ska bli immuna, med risk för kommande valpars hälsa nästa vår.

Danmark gick från att införa vissa restriktioner kring minkfarmerna till att helt lägga ned verksamheten. Anledningen var att de inte nådde framgång och risken blev större och större för allvarliga konsekvenser för människan. Även i Sverige agerar vi nu försiktigt eller knappast alls. Regeringen uttryckte att man har en beredskap men inväntar att se vad som händer. Det är väldigt oklart varför Sverige skulle gå en annan väg än Danmark, och även Nederländerna, för att minska risken för smitta. Förutom det har flertalet länder i Europa redan förbjudit minkuppfödning av djurskyddsskäl, till exempel Norge, Österrike och Storbritannien. Vänsterpartiet har sedan många år drivit krav på att även Sverige ska fasa ut pälsdjursuppfödningen då vi anser att den tillhör det förgångna och att den inte är förenlig med ett gott djurskydd. Livsmedelsverket i Finland, som har till uppgift att granska minkfarmerna i Finland, säger att de är beredda att agera kraftfullt och avliva minkarna om smitta skulle upptäckas där.

Det som händer just nu är också en tragedi för dem som investerat tid och resurser i sin verksamhet. Men samtidigt är det helt klart så att pälsdjursuppfödningen inte har någon framtid. Det är väldigt oklart om branschen klarar sig över huvud taget efter det som händer nu. Därför är det bra om statsrådet ger besked om hur regeringen vill bidra till att stimulera andra framtida livskraftiga verksamheter i de områden där pälsindustrin finns i dag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

  1. Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förhindra mutation bland avelsdjuren som förs över till människa och därmed även riskerar nästa års minkvalpars hälsa?
  2. Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att smitta inte återigen kommer in på svenska minkfarmer under kommande år?
  3. Avser statsrådet att ta initiativ för att sätta stopp för framtida avel på mink?
  4. Avser statsrådet att ta initiativ för ett stoppdatum för pälsdjursfarmning samt presentera en plan för utfasningens genomförande?
  5. Avser statsrådet att om så behövs ta fram ett omställningsbidrag till minkfarmare så att de redan nu kan avveckla sin verksamhet och satsa på en framtida hållbar verksamhet?