Interpellation 2020/21:13 Månggiften i Sverige

av Sara Gille (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I våras publicerades den så kallade månggiftesutredningen, Skärpta regler om utländska månggiften, betänkande av Utredningen om strängare regler om utländska månggiften (SOU 2020:2). Den handlar om förändringar av reglerna om månggifte i Sverige.

En nackdel med förslaget är att lagen inte kommer att få effekt på många år eftersom lagen inte ska gälla retroaktivt. Personer som ingått flera äktenskap i sitt hemland före den 1 juli 2021 och därefter kommer till Sverige kommer inte att omfattas av lagförslaget. Äktenskap som ingåtts före den 1 juli 2021 kommer att anses godkända i Sverige om personen därefter flyttar till Sverige.

En annan nackdel är att förslaget innehåller en ”pysventil” som möjliggör att månggiften godkänns även om de skulle träffas av den nya lagen – om det finns ”synnerliga skäl”.

I praktiken skulle det innebära att om lagen träder i kraft fortsätter man, trots förslagen, att tillåta att månggifte förekommer i Sverige och att lagen inte kommer att påverka någonting under lång tid framåt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ska ministern agera för att helt förhindra månggiften i Sverige?