Interpellation 2020/21:114 Skydd av personal som har vägen som arbetsplats

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 4 november publicerades flera artiklar om en polisman som blivit påkörd nar han befann sig på en haveriplats på E4 norr om Ljungby.

Polismannen fick livshotande skador i samband med påkörningen. Samma dag publicerade Falck Bilbärgning Östergötland ett inlägg på Facebook. Rubriken på inlägget var: ”Nu får det vara nog!” Upprinnelsen till inlägget var en händelse från riksväg 34 där en av bärgarna var ytterst nära att bli påkörd.

Så här är det i stort sett dagligen för dem som har vägen som arbetsplats – polis, räddningstjänst, ambulans, bärgare och övriga som har vägen som arbetsplats. Alla vittnar om allvarliga incidenter som lika gärna kunde slutat i fullständig katastrof. Trafikanter visar ingen hänsyn utan kör både fort och nära, och detta resulterar i flera allvarliga olyckor varje år. Några kommer aldrig hem till sina familjer när livet slutar mitt i en viktig arbetsinsats.

Det är dags att skärpa kraven på bilister och se över regelverk och straffsatser. Visar man inte respekt för dem som arbetar på vägen ska det givetvis vara kostsamt, och körkortsindragning borde vara obligatoriskt. De som arbetar på vägen gör det för att hjälpa oss andra när vi behöver det. Den hjälpen ska rimligen inte betyda att man riskerar livet. De som arbetar ute på vägen ropar på hjälp när deras arbetssituation är livsfarlig. Det är dags att hörsamma de ropen.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att skydda den personal som har vägen som sin arbetsplats?