Interpellation 2020/21:106 Flyttning av båtar och skrotbåtar

av Johan Hultberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Problemet med hur övergivna båtar, skrotbåtar och vrak ska hanteras har av okänd anledning strandat på Regeringskansliet. Redan år 2007 gav dåvarande regeringen ett uppdrag till Statskontoret att utreda vem som bör ha rätt eller skyldighet att omhänderta, sanera och flytta skeppsvrak och ägarlösa båtar. År 2009 fick Naturvårdsverket ett vidare uppdrag att föreslå ett system för omhändertagande av uttjänta fritidsbåtar och ett system för att hantera övergivna, nedskräpande fritidsbåtar. Miljödepartementet tog delar av Naturvårdsverkets förslag vidare genom att remittera en promemoria om flyttning av båtar och skrotbåtar.

I promemorian från Miljödepartementet föreslogs en ny lag om flyttning av båtar i vissa fall. Enligt förslaget ska regeringen meddela föreskrifter om rätt för en myndighet eller kommun att flytta en båt om det behövs för att skydda människors hälsa och miljön, undvika materiella skador eller upprätthålla ordning till sjöss eller på land. Promemorian innehåller också förslag om att regeringen får meddela föreskrifter om rätt för en myndighet eller kommun att flytta en båt från en fastighet om fastighetsägaren begär det och om vissa villkor är uppfyllda. Enligt promemorians förslag ska kostnader för flyttning i första hand bäras av ägaren till båten eller skrotbåten.

Om promemorians förslag blev verklighet skulle det bli möjligt att åtgärda mycket av den problematik som bland annat övergivna båtar och båtvrak i dag orsakar. Men trots att promemorian remitterades redan år 2012 har regeringen fortfarande inte återkommit till riksdagen med något skarpt lagförslag. Därför frågade undertecknad, genom en skriftlig fråga den 19 augusti i år, miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om hon kommer att återkomma till riksdagen med lagförslag som ger kommunerna möjlighet att vid behov flytta eller fatta beslut om att flytta skeppsvrak och ägarlösa båtar, och om ja, när ett sådant förslag kommer. Miljö- och klimatministern svarade den 3 september i år, 2020, att det remitterade förslaget om en ny lag bereds inom Regeringskansliet. Ministern gav dock inget besked om när eller ens om regeringen kommer att lägga fram något förslag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin följande:

 

  1. Kommer ministern att återkomma till riksdagen med ett färdigt lagförslag om en ny lag om flyttning av båtar i vissa fall? Och om ja, när?
  2. Anser ministern att det är rimligt att förslaget om ny lag om flyttning av båtar i vissa fall har beretts i över tio år utan att ett färdigt förslag har lagt på riksdagens bord, eller vad sker från ministerns sida?