Interpellation 2020/21:10 Övergödningsutredningen och hästhållningen

av Sofia Westergren (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Övergödningsutredningen som regeringen beställt har upprört Hästsverige. Det är främst bilaga 4 som engagerar. Där står det saker som att en hage endast får användas i tio år och endast till två till tre hästar per hektar, detta utan att hänsyn ska tas till rådande omständigheter. 

I ett möte med utredaren Håkan Wåhlstedt och ytterligare två personer som deltagit i utredningen svarades det att en hage efter tio år avger läckage av näringsämnen. I övrigt finns att läsa i utredningen att hagar behöver ha en växtbarriär på tio meter till vattendrag, något som står i kontrast till och konflikt med andra gällande regler. 

I själva utredningen belyses att kommunala tillsynspersoner behöver ett vidgat och skarpare mandat för tillsyn. Här finns risk för godtyckligt utövande av tjänstemän som inte har med sig jordbrukets kunskap och erfarenhet. Ingen kommunal tjänsteman i Sverige som besitter nödvändig kompetens i ärendet lär finna någon substans i bilaga 4 att ta med sig i sin tillsyn.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ämnar ministern verka för att bilaga 4 inte ska gå vidare som underlag till fortsatt utredning och riskera att slå undan benen för svenska hästägare?