Motion till riksdagen
2020/21:928
av Roland Utbult (KD)

Utred moms på vadslagning, lotteri och betting


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att ta bort undantaget från moms på vadslagning och lotterier m.m. och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Transaktioner undantagna från moms brukar kallas momsfria, vilket leder tanken fel. Momsfritt är inte fritt från moms utan är belastat med dold moms. Dold moms uppstår när den som säljer undantagna transaktioner inte kan göra momsavdrag på sina kost­nader. Detta hindrar nödvändiga investeringar och riskerar att driva företag som bedriver undantagna verksamheter bort från Sverige. I takt med digitaliseringen ökar risken att företag lägger sin verksamhet utomlands. Detta gäller inte minst spelbran­schen, som genom onlinespel kan fortsätta verka på den svenska marknaden.

Bland annat Malta har inskränkt sitt momsundantag för betting, vilket medför att bl.a. onlinecasinon och poker är momspliktiga. Regleringen ger bolag med bas i Malta tydliga fördelar om tjänsterna tillhandahålls konsumenter i ett land som undantar dessa – såsom Sverige. Ingen moms utgår då på speltjänsten som konsumeras i Sverige, samtidigt som bolaget får dra av momsen på sina investeringar i Malta.

 

 

Roland Utbult (KD)