Motion till riksdagen
2020/21:910
av Magnus Manhammar (S)

Distansleverans för offentlig sektor och statliga bolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja distansleverans för offentlig sektor och statliga bolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller digitalisering. Vi ska inte bara behålla vår andraplats inom EU, vi ska sträva mot en förstaplats. Då är det märkligt att det idag inte är en självklarhet att alla myndigheter, kommuner, offentlig sektor och hel- eller delägda statliga bolag accepterar distansleverans av t ex it-tjänster.

I nuläget är det upp till varje aktör att själv besluta om huruvida distansleverans är accepterat eller inte. Det innebär att företag, inte sällan de som verkar i mindre orter, i många fall nekas en chans att vinna en upphandling. Distansarbete och distansleverans borde vara en självklar del i strävandena efter att digitalisera Sverige. Det är det bästa och mest hållbara anbudet som ska avgöra en upphandling. Regeringen bör undersöka möjligheten att ålägga alla statliga aktörer att acceptera distansleverans.

 

 

Magnus Manhammar (S)