Motion till riksdagen
2020/21:878
av Åsa Karlsson (S)

Tillgång till internet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör utredas om det är möjligt att internet ingår i skälig levnadsnivå i riksnormen för försörjningsstöd, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I tider av distansstudier och distansarbete så behöver invånarna i Sverige ha tillgång till bra uppkoppling mot internet. Vi lever i en till stor del digital värld där vi får till oss ny­heter och viktig samhällsinformation främst via digitala vägar och därför bör det finnas möjlighet till uppkoppling för så många som möjligt i vårt land.

Pandemin har orsakat stora förändringar i vårt samhälle. Gymnasieskolan gick över till distansstudier under våren 2020 och det visade sig då att elever som bor i lägenheter för asylsökande inte har internet och de kunde därför inte delta i distansstudier. Internet ingår inte i skälig levnadsnivå för asylsökande. Lagen om mottagande av asylsökande utgår från riksnormen för försörjningsstöd.

Det finns också svenskfödda elever som inte har internet hemma. I det långa loppet kan dessa elever inte jobba med skolarbete på aftonen eller när de av någon anledning behöver göra det i hemmet, som vid distansstudier. Det är upp till kommunerna vad gäller försörjningsstöd om stöd till internet betalas ut eller inte, då det inte ingår i riks­normen för försörjningsstöd. Kommunerna har på olika sätt löst det för dessa elever, men visst bör det vara en rättighet i vårt digitala land att ha tillgång till internet. Det är en demokratifråga.

 

 

Åsa Karlsson (S)