Motion till riksdagen
2020/21:841
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Digitalt utanförskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vilka åtgärder som krävs för att motverka digitalt utanförskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Länsstyrelsen i Dalarna släpper årligen en rapport om grundläggande betaltjänster i Sverige. I rapporten för 2019 anger 17 av 21 länsstyrelser att tillgången till grundläg­gande betaltjänster för privatpersoner i allmänhet är tillfredsställande. För grupperna äldre och personer med funktionsnedsättning bedömer länsstyrelserna däremot att situationen är mer problematisk. 15 av 21 länsstyrelser bedömer att situationen inte är tillfredsställande för gruppen äldre. Det är särskilt allvarligt nu under den rådande pandemin då många äldre är ensammare än tidigare och kanske inte kan få hjälp av anhöriga i samma utsträckning.

16 av 21 länsstyrelser bedömer att situationen för personer med funktionsnedsättning inte är tillfredsställande. Dessa bedömningar grundas på att antalet platser för kontant­uttag och betalningsförmedling med personlig service har minskat samt att den ökande digitaliseringen kan utgöra ett problem. Länsstyrelserna ser att det även för asylsökande och nyanlända personer blir svårare att utföra betaltjänster, då tillgången till kontanta tjänster och personlig service minskar. Även i dessa grupper förekommer ett digitalt utanförskap.

Man har slagit fast att det inte längre enbart är en fråga om kontanthanteringen i glesbygd, utan att den försämrade tillgången på kontanter även påverkar tätorter. Den digitala utvecklingen går snabbt och mängden kontanter i omlopp har halverats sedan 2007. För många är tekniken för dyr och det saknas kunskaper i hur digitala tjänster ska användas.

Länsstyrelserna kan inom ramen för betaltjänstuppdraget både ge stöd till tillhanda­hållare av grundläggande betaltjänster och genomföra utvecklingsinsatser. I dagsläget finns det 47 betaltjänstombud i hela landet som får stöd av länsstyrelserna. Det är nio fler än vid samma tid förra året. Arbetet med att inrätta ombud på orter där behov finns pågår kontinuerligt.

Länsstyrelserna bedömer att frågan om digital delaktighet är central för att förbättra tillgången till grundläggande betaltjänster. Viktiga insatser görs redan idag, av både offentliga och privata aktörer, för att öka den digitala delaktigheten. Länsstyrelserna bedömer dock att behovet är större än de insatser som erbjuds. Det krävs såväl fler utbildningsinsatser som ökad möjlighet till personlig service. Det är även viktigt med kontinuitet i dessa insatser. Särskilt fokus bör läggas på grupperna äldre och personer med funktionsnedsättning samt asylsökande och nyanlända. Även länsstyrelser gör insatser för att öka den digitala delaktigheten. Men frågan om att öka den digitala del­aktigheten är bredare än länsstyrelsernas betaltjänstuppdrag.

Det krävs utbildningsinsatser för att minska det digitala utanförskapet och med den här motionen vill jag lyfta vikten av att stärka möjligheterna att ge grupper som står utanför utvecklingen av grundläggande digitala betaltjänster möjlighet till utbildning och stöd.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)