Motion till riksdagen
2020/21:821
av Magnus Manhammar (S)

Översyn av försäljningen av biljetter i andra hand


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över försäljningen av evenemangsbiljetter i andra hand och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid populära konserter och evenemang är det vanligt att biljetter säljs i andra hand. Både privatpersoner och företag kan annonsera ut och sälja andrahandsbiljetter. Eftersom en person eller ett företag som säljer biljetter i andra hand får sätta precis vilket pris de vill, säljs i stort sett alltid andrahandsbiljetter till ett betydligt högre pris än vid förstahands­försäljning. I Sverige är det lagligt att köpa, byta och sälja biljetter i andra hand, medan flera andra länder inom EU har lagstiftning som reglerar försäljningen. I till exempel Frankrike är vidareförsäljning av evenemangsbiljetter förbjuden. Bötesbeloppet ligger på 15 000, och om brottet upprepas ligger boten på 30 000.

Riksdagen bör tillse att regeringen undersöker hur försäljningen av andrahandsbiljetter fungerar och ser över möjligheten att införa en reglering eller ett förbud av densamma.

 

 

Magnus Manhammar (S)