Motion till riksdagen
2020/21:769
av Daniel Bäckström (C)

Länsstyrelsens besiktningspersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att länsstyrelsernas besiktningspersonal ska ha jour dygnet runt, vardag som helg, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det samlade rovdjurstrycket i Värmland med alldeles för många vargar får stora och negativa socioekonomiska konsekvenser. Människors livsvillkor och vardag påverkas och många djurägare känner ofta oro över att deras djur kan bli angripna. Inte minst påverkar det utvecklingen med betande djur och ökad regional livsmedelsförsörjning. 

Natten till första lördagen i september skedde ytterligare ett angrepp med dödlig utgång, denna gång på en gård i Frykåsen, Kils kommun. Staketet till hagen där fyra får dödades och två skadades var bara 50 meter från ägarens sovrum. Husen ligger tätt och det visar hur nära bostäder rovdjursangrepp sker i människors vardag.

Länsstyrelsens besiktningspersonal hade tidigare jour på helger, men denna togs för några år sedan bort av kostnadsskäl. Djurägaren fick därför låta fårkadavren vara kvar i avvaktan på att besiktning kunde ske och en ny arbetsvecka.

Rovdjursförvaltningen är ett statligt ansvar och det bör givetvis vara en självklarhet att varje länsstyrelse upprätthåller dygnet runt-jour, vardag som helg, för besiktning av rovdjursdödade tamdjur i hela landet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Daniel Bäckström (C)