Motion till riksdagen
2020/21:758
av Camilla Brodin (KD)

Redovisning av hela skatten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ålägga Statens servicecenter att redovisa arbetsgivaravgifter på lönespecifikationer och att uppmuntra övriga offentliga arbetsgivare att göra detsamma och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta åtgärder för att öka den allmänna kunskapsnivån i fråga om skattesystemet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En fundamental del av demokratin är att medborgarna har möjlighet att utkräva ansvar av folkvalda och myndigheter. Hur skattepengarna används är en av de mest centrala frågorna i sammanhanget. Det är givetvis upp till var och en att skaffa sig en upp­fattning om resurserna används på rätt sätt. Men att skapa sig en välgrundad åsikt kräver att informationen om vilka skatter och avgifter som faktiskt betalas är tydlig och lättgänglig.

Tyvärr fungerar det inte så på alla håll i det svenska skattesystemet. Ett exempel är arbetsgivaravgiften. Detta är i praktiken en skatt på lönen som alla arbetsgivare betalar för sina anställda. I normalfallet uppgår den till ungefär 31 procent. Många arbetstagare är omedvetna om detta, då det inte alltid framgår på lönespecifikationerna. Ofta går det dock att ordna enkelt i moderna lönesystem utan extra kostnad. Det vore önskvärt att fler gjorde det i syfte att öka den allmänna kunskapen om skatterna på samma sätt som momsen alltid redovisas på kvitton.

Ett led i att förmå fler att visa hela skatten vore att låta staten gå före som ett gott exempel. I dagsläget sköts löneadministrationen för många myndigheter av Statens servicecenter. Det vore rimligt att arbetsgivaravgiften alltid redovisades på löne­specifikationer som administreras av myndigheten. I ett längre perspektiv bör alla offentliga aktörer som kommuner, regioner och statliga bolag också göra det.

I nästa steg borde ytterligare insatser göras för att öka den allmänna kunskapen om skattesystemet i Sverige. Enligt en studie från 2015 (Svenskt Näringsliv) underskattar hela 94 procent av befolkningen hur mycket skatt man betalar. Det är ett problem som kan lösas med mer kunskap och information. Här skulle Skatteverket kunna fungera som ansvarig myndighet för att medvetandegöra fler om skatternas nivå och utformning. Så kan en seriös diskussion om skattesystemet komma igång, vilket inte minst är viktigt i tider då Sverige står inför stora demografiska utmaningar och väl­färden ska räcka till allt fler. Då krävs att fler jobbar och att företag växer. Detta ska skattesystemet uppmuntra.

 

 

Camilla Brodin (KD)