Motion till riksdagen
2020/21:748
av Hans Hoff m.fl. (S)

Avdragsrätt för fackföreningsavgift


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av avdragsmöjligheterna för fackföreningsavgiften och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den dåvarande alliansregeringen tog 2007 bort möjligheten att göra avdrag för fackföreningsavgifter. Efter återinförandet 2018 av ett skatteavdrag genom den socialdemokratiskt ledda regeringens försorg så togs detta bort igen 2019 då Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation fick riksdagsmajoritet genom Sverigedemokraternas stöd.

Det är principiellt viktigt och riktigt att arbetstagare som är medlemmar i en fack­förening kan göra avdrag för den kostnad det innebär. Arbetsgivarparten har en sådan avdragsmöjlighet. Avdrag eller skatteavdrag gör det mer attraktivt att vara med i facket och den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på starka arbetsmarknadsparter med legitimitet att företräda arbetstagare och arbetsgivare. Det kan bara fungera om tillräck­ligt många också aktivt väljer att vara med i en fackförening. Regeringen behöver därför se över avdragsmöjligheten för fackföreningsavgiften.

 

 

Hans Hoff (S)

 

Sara Heikkinen Breitholtz (S)

Adnan Dibrani (S)