Motion till riksdagen
2020/21:550
av Dennis Dioukarev (SD)

Statligt ägande av Sunpine


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avyttra indirekt statligt ägande av företaget Sunpine och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

International council for clean transportation har identifierat att systemutsläppen av växthusgaser från användandet av HVO baserad på tallolja är 8 procent högre än mot­svarande utsläpp för fossil diesel. HVO som tillverkats från tallolja är skattebefriad för svensk vägtransportsektor i syfte att stimulera användningen för att reducera utsläppen av växthusgaser. Hade motsvarande mängd fossil diesel av miljöklass 1 sålts hade skatteinkomsten ökat med 5,73 kr/liter enligt 2017 års skattesats. Att skattebefria ett specifikt alternativ i syfte att reducera utsläpp av växthusgaser, när det i själva verket ökar desamma är kontraproduktivt. Dessutom är svenska staten, via det statliga bolaget Sveaskog, delägare i produktionskedjan genom delägarskap i Sunpine.

Staten bör därför ålägga Sveaskog att avyttra sitt innehav i Sunpine. Enligt den ny­ligen beslutade klimatlagstiftningen kan staten svårligen äga andelar i ett företag som spär på utsläpp av växthusgaser relativt motsvarande fossilt alternativ.

 

 

Dennis Dioukarev (SD)