Motion till riksdagen
2020/21:535
av Ingemar Kihlström (KD)

Skolavslutning och firanden av högtider med konfessionella inslag i kyrkolokaler


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram klargörande direktiv under riksdagsåret 2020/21 för att möjliggöra skolavslutningar och firanden av årets traditionella högtider med konfessionella inslag i kyrkolokaler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fortfarande råder en osäkerhet inom Sveriges skolor vad gäller om och i så fall på vilket sätt man kan genomföra skolavslutningar och fira årets traditionella högtider i kyrko­lokaler. För de skolavslutningar och firanden av högtider som i dag sker i kyrkolokaler sker det i många fall en begränsning vad gäller om någon från den aktuella kyrkan kan medverka och i fråga om vad denna person som medverkar i så fall får bidra med vad gäller tal och sång samt även vilka sånger och moment som kan utgöra en del av sam­lingen.

Då kyrkor både vad gäller lokaler och verksamhet är en viktig historisk del av vårt samhälle bör man underlätta för skolor att när de så önskar få genomföra skolavslut­ningar och fira högtider i kyrkolokaler. Skolavslutningens utformning bör också kunna få genomföras i samarbete med kyrkans personal utan begränsningar vad gäller tal och innehåll om det sker på ett sådant sätt att eleverna inte behöver utföra handlingar i form av bekännelse eller annan konfessionell karaktär.

Regeringen fick ett uppdrag från riksdagen 2015 att ta fram klargörande och mer tillåtande direktiv för skolavslutningar i kyrkolokaler. Riksdagen uppmanade i sitt upp­drag regeringen att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor, i annan utbildning än undervisning, vid vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslut­ningar och andra traditionella högtider.

En utredare har nu i SOU 2019:64 redovisat förslag på hur skolor utan konfessionell inriktning kan genomföra skolavslutningar och fira andra högtider i kyrkolokaler, men detta ger ändå inte klara direktiv i fråga om hur samlingarna kan genomföras.

de traditionella högtider som firas ofta har en koppling till kyrkans högtider bör det i samlingen vara möjligt att ge en förklaring till denna koppling utan att det defini­eras som konfessionellt innehåll.

Det bör även vara möjligt för kyrkans personal att delta i en skolavslutning med en betraktelse med kyrkligt relaterat innehåll samt att sjunga sånger med kyrklig koppling inom ramen för en icke-konfessionell skolverksamhet.

Regeringens uppdrag att ta fram direktiv enligt riksdagens uppmaning 2015 bör där­för slutföras under riksdagsåret 2020/21 för att möjliggöra skolavslutningar och firanden av årets traditionella högtider med konfessionella inslag i kyrkolokaler.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)