Motion till riksdagen
2020/21:529
av Robert Halef (KD)

Åtgärder för kristna flyktingar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering via FN bör verka för att organisationen med kraft motverkar diskriminering av flyktingar på grund av deras tro, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom ramen för FN bör verka för en resolution som garanterar kristna flyktingars rätt till skydd via kvotflyktingsystemet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering inom ramen för FN bör verka för att tillsätta en utredning för att klargöra situationen gällande de anställda och flytta på personal som inte respekterar alla människors lika värde, jämlikhet och religionsfrihet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige via FN bör verka för tillsättande av en observatör med uppdrag att kartlägga hot och förföljelse mot kristna syriska flyktingar och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att FN tar fram en handlingsplan för att skydda och säkra kristna flyktingars mänskliga rättigheter och religionsfrihet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det brittiska utrikesdepartementet tog 2019 fram en rapport som slår fast att de kristna är de mest förföljda i världen. Rapporten konstaterar att förföljelsen av de kristna när­mar sig definitionen av ett folkmord. Situationen är särskilt oroande i Mellanöstern där terroristorganisationen Islamiska staten har attackerat de kristna områdena i syfte att förinta kristendomen i regionen. Med brutala övergrepp såsom halshuggningar, mord, kidnappningar och våldtäkter har man fördrivit invånarna från sina hemtrakter. Kultur­historiska byggnader såsom kyrkor och kloster har blivit sönderbombade. Situationen är minst lika illa i Syrien.

År 2014 markerades de kristnas hus med bokstaven N (nasrani kristen) i Iraks näst största stad Mosul av terrorgruppen Islamiska staten och därefter tvingades över 150 000 kristna med våld på flykt från Nineveslätten.

Av den brittiska rapporten framgår att kristna utgjorde 20 procent av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika för hundra år sedan. I dag är siffran bara 4 procent.

Miljoner medmänniskor är trakasserade, förföljda och diskriminerade på grund av sin kristna tro. Open Doors årliga rapporter bekräftar bilden från brittiska UD. Enligt Open Doors senaste rapport om förföljelsen av kristna är ca 70 miljoner kristna för­följda i världen.

Den amerikanska tv-kanalen CBN har dokumenterat hur muslimsk FN-personal nekat kristna syrier humanitär hjälp. Det handlar bland annat om medarbetare vid FN:s flyktingorgan UNHCR som hanterar kvotflyktingar som ska vidareplaceras i andra länder. Tv-kanalen pekar på detta som en orsak till att en stor del av de flyktingar som kommer till USA och Storbritannien är muslimer och väldigt få är kristna flyktingar i förhållande till antalet som flytt systematisk förföljelse.

Denna diskriminering och detta aktiva åsidosättande av kristna flyktingars mänsk­liga rättigheter är en allvarlig anklagelse och ett stort misslyckande för FN. Enligt rapporten är de flesta som arbetar för FN i Syrien muslimer och många hotar och hånar kristna flyktingar på grund av deras tro.

FN bör med kraft motverka denna diskriminering. Sverige bör via FN lyfta frågan så att ingen medmänniska som är på flykt blir utsatt för diskriminering av FN-personal. Sverige bör även arbeta för en resolution som garanterar kristna flyktingars trygghet, säkerhet och rätt till skydd via kvotflyktingsystemet.

Vidare bör FN tillsätta en utredning för att klargöra situationen och flytta på perso­nal som är islamister och som inte respekterar alla människors lika värde, jämlikhet och religionsfrihet, värden som är grundläggande i FN. Sverige bör via FN verka för till­sättande av en observatör med uppdrag att kartlägga hot mot och förföljelse av kristna syriska flyktingar. Sverige bör även verka för att FN tar fram en handlingsplan för att skydda och säkra kristna flyktingars mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

 

 

Robert Halef (KD)