Motion till riksdagen
2020/21:4076
av Jessica Rosencrantz m.fl. (M)

med anledning av prop. 2020/21:187 Ändrade regler för kontroll av ekologisk produktion


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska ge Livsmedelsverket och Jordbruksverket i uppdrag att ta fram riktlinjer och beslutsstöd för kontrollerna i syfte att göra dessa likvärdiga oavsett kontrollorgan, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Propositionen innehåller förslag till ändringar i lagen (2013:363) om kontroll av eko­logisk produktion och lagen (1994:1708) om EU:s förordningar om strukturstöd och om stöd till utveckling av landsbygden för att anpassa svensk lagstiftning till den nya EU-förordningen om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter som antogs i maj 2018.

Den föreslagna lagstiftningen innebär att Livsmedelsverket och Jordbruksverket i större omfattning kan delegera uppgifter till kontrollorgan. Detta omfattar möjligheten att utfärda saluföringsförbud, vilket är en mycket omfattande begränsning av ett företags affärsverksamhet.

Moderaterna anser att myndighetsutövning ska ske konsekvent, rättssäkert och effektivt samt med så lite variation som möjligt över landet. Vi har tidigare bl.a. påpekat att det i dessa avseenden finns förbättringsmöjligheter vad gäller likvärdigheten vid t.ex. livsmedelskontroller eller vid köttbesiktning inför slakt. För dessa ändamål avsatte också Moderaterna ytterligare medel i vårt budgetförslag för 2021.

Den möjlighet att delegera uppgifter som finns i den föreslagna lagstiftningen riskerar att leda till att kontroller sker på olika sätt beroende på vem som utför dem, och att beslut fattas på olika grunder. Moderaterna vill därför att regeringen ska uppdra åt Livsmedelsverket och Jordbruksverket att ta fram riktlinjer och beslutsstöd som ska användas vid kontroller och beslut och som gör dessa likvärdiga över landet oavsett kontrollorgan. Informationsflödet mellan den offentliga kontrollen och kontrollorganen bör också underlättas och ses över.

 

 

Jessica Rosencrantz (M)

 

John Widegren (M)

Betty Malmberg (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)