Motion till riksdagen
2020/21:4057
av Maria Stockhaus m.fl. (M)

med anledning av prop. 2020/21:190 Förarbevis för vattenskoter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett nytt obligatoriskt förarbevis för vissa vattenfordon och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om externa aktörers möjlighet att utbilda och examinera för förarbevis och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reformen ska utvärderas efter ett år och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vattenskotrar har blivit ett allt större problem på svenska vatten. Moderaterna har i motioner krävt att det införs förarbevis för dessa fordon för att komma till rätta med dagens situation. I denna del välkomnar vi regeringens initiativ att införa ett obliga­toriskt förarbevis för vattenskotrar.

Problemet med regeringens proposition är inte den goda ambitionen utan att man inte utrett frågan ordentligt och att det som nu föreslås inte kommer att lösa problemen. Problemet i svenska vatten är möjligheten att i snabb hastighet kunna köra ett fordon, exempelvis en vattenskoter, utan krav på utbildning eller förarbevis. Lösningen på detta problem är en lag som reglerar färdigmedel på svenska vatten med krav på förarbevis för fordon med en viss hastighet.

Den lag som riksdagen har att ta ställning till kopplar dock kravet på förarbevis till teknik och fordonets längd.  I propositionen står att med ” vattenskoter avses i denna lag en vattenfarkost vars skrovlängd understiger fyra meter och som har ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla, och har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter, står eller står på knä på skrovet snarare än i farkosten”. Moderaterna har flera syn­punkter på denna definition. För det första uppger vattenskoterbranschen att kommande modeller av fordonet kommer att vara längre än fyra meter. Det innebär att nya och ännu större skotrar kommer att kunna köras utan förarbevis. Samma bransch uppger också att morgondagens vattenskotrar av såväl miljöskäl som ekonomiska skäl kommer att drivas med elmotorer. Dessa kommer sannolikt inte drivas med ett vattenjetaggregat utan med propeller. Sammanfattningsvis riskerar föreslagen lagstiftning vara otillräcklig och omodern redan när den träder i kraft den 1 juli 2022.

Regeringen har haft goda ambitioner men underlåtit att utreda frågan ordentligt och inte heller lyssnat till remissinstansernas synpunkter. I stället för att brett utreda ett obli­gatoriskt förarbevis för vattenfordon som kör över en viss knop, vilket skulle inkludera såväl vattenskotrar som alla övriga fordon oavsett drivmedel, har man valt att smalna av uppdraget. Syftet har uppenbarligen inte varit att lösa ett stort problem, riskerna med att människor i dag kan köra vattenfordon i hög hastighet utan krav på utbildning och förarlicens, utan att begränsa dagens vattenskoteranvändning.

Redan i dag har 500 000 svenskar frivilligt tagit förarintyg för båttrafik. NFB har 300 000 medlemmar och administrerar tillsammans med bl.a. folkbildningen utbild­ningar. Privata aktörer har också visat intresse inför möjligheten att kunna utbilda för det nya förarbeviset. Det finns med andra ord en mycket god tradition att bygga vidare på och ge uppdrag med krav på nya skärpta obligatoriska förarintyg. Moderaterna vill se en modern lagstiftning som löser de faktiska problemen på svenska vatten, är teknik­neutral och kopplar lagstiftningen till hastighet. Den nu föreslagna lagen är uppenbart otillräcklig och behöver därtill utvärderas efter ett år. Slutligen ser Moderaterna det som viktigt att man nyttjar de organisationer och företag som i dag finns och gör processen för människor att ta det nya obligatoriska förarintyget så smidigt och tids- och kostnads­effektivt som möjligt.

 

 

Maria Stockhaus (M)

 

Sten Bergheden (M)

Åsa Coenraads (M)

Anders Hansson (M)

Helena Antoni (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)