Motion till riksdagen
2020/21:4056
av Lars Hjälmered m.fl. (M)

med anledning av skr. 2020/21:178 Riksrevisionens rapport om effektutvärderingar av näringspolitiken – bristande tillförlitlighet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge Tillväxtverket och Vinnova i uppdrag att samverka med Tillväxtanalys för utvärderingar av effekter av näringspolitiska insatser och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram konkreta förslag på hur man avser att åtgärda bristerna gällande tillförlitlighet i effektutvärderingen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksrevisionen har granskat utvärderingar av effekter av näringspolitiken som har publicerats under perioden 2015–2018. Deras övergripande slutsats är att det under den granskade perioden funnits stora brister i de effektutvärderingar av näringspolitiken som genomförts av de myndigheter som ingår i granskningen. Endast 2 av 37 granskade utvärderingar uppnår de grundläggande krav som Riksrevisionen ställt upp för att en effektutvärdering ska kunna anses vara tillförlitlig. Riksrevisionen gör därför bedöm­ningen att statliga myndigheters utvärderingar av näringspolitiken i regel inte uppnår grundläggande krav för att kunna anses vara tillförlitliga som effektutvär­deringar.

Vidare bedömer Riksrevisionen att regeringen i låg utsträckning använder effekt­utvärderingar i sin återrapportering till riksdagen. När regeringen refererar till effektut­värderingar är man ibland oklar med vilken källan är och regeringen drar ibland mer anspråksfulla slutsatser än vad det finns täckning för i utvärderingarna.

Både Moderaterna och Riksrevisionen har tidigare framfört kritik till regeringen för att ha brustit i utvärderingar av bl.a. företagsstöd. Vi noterar att regeringen avser att återkomma med åtgärder men anser ändå att regeringen bör ta till sig av de rekommen­dationer som Riksrevisionen framfört om att berörda myndigheter som Tillväxtverket och Vinnova bör samverka med Tillväxtanalys för utvärderingar av effekter av näringspolitiska insatser. Vidare bör regeringen ges till känna att den bör ta fram konkreta förslag samt återrapportera till riksdagen om hur regeringen ämnar åtgärda brister gällande tillförlitlighet i effektutvärderingarna.  

 

 

Lars Hjälmered (M)

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Lotta Olsson (M)

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)