Motion till riksdagen
2020/21:4005
av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2020/21:176 Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2020/21:176 Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med en proposition där barnperspektivet beaktas bättre och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föräldraskap så långt det är möjligt ska fastställas innan barnets födelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Propositionen saknar det barnperspektiv som varit något vi efterfrågat och förväntat oss vid en revidering av föräldrabalken och reglerna för fastställande av föräldraskap. Av den anledningen avslår vi helt regeringens proposition. På flera sätt innebär propositio­nen en direkt försämring jämfört med dagens regelverk, sett ur ett barnperspektiv. Vi delar därför den kritik som flertalet remissinstanser framfört när det gäller barns rättig­heter och de sämre förutsättningar som barn förväntas få i fråga om sina biologiska för­äldrar och sitt biologiska arv om propositionen genomförs. Propositionen innebär inte en förbättring vad gäller fastställande av föräldraskap innan barnet föds. I stället kan man förvänta sig att fler föräldrar väljer bort möjligheten att påbörja faderskapsutredningen innan barnets födelse, vilket är möjligt i dag, till förmån för den nya digitala lösningen som enbart kan genomföras efter barnets födelse då barnet först måste vara folkbokfört i Sverige. Detta skulle innebära en direkt försämring ur barnets perspektiv. Även den senare påbörjade faderskapsutredningen hos socialtjänsten kan vara negativ för barnets trygghet.

Det är vår uppfattning att barnets bästa är att föräldraskapet, så långt det är möjligt, är fastställt innan barnet föds. Propositionen saknar förslag som omfattar ogifta föräldrars registrering av faderskap innan barnets födelse, något som t.ex. är möjligt i våra grann­länder, vilket vore bra om det vore möjligt även i Sverige. Om föräldraskapet är fastställt vid födseln kan dessutom gemensamma föräldrar få gemensam vårdnad om gemensam­ma barn, vilket denna lagstiftning inte underlättar för barn med ogifta föräldrar. 

Vi vill att regeringen återkommer med en ny proposition där barnperspektivet beak­tats, där samboskap bättre beaktats och där föräldraskapet så långt det är möjligt är ut­rett för de allra flesta barn redan när de föds, så att barn kan få samma rätt till båda sina föräldrar så tidigt som möjligt.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

 

Roger Hedlund (SD)

Angelica Lundberg (SD)