Motion till riksdagen
2020/21:4002
av Per Åsling m.fl. (C)

med anledning av skr. 2020/21:162 Riksrevisionens rapport om särskild löneskatt för äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en utvärdering av den särskilda löneskatten för äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksrevisionens granskning av den särskilda löneskatten på förvärvsinkomster för personer över 65 år visar att regeringen inte har redovisat tillräckliga underlag för att det ska vara möjligt att bedöma effekterna av skatteutgifter i form av en nedsatt eller slopad särskild löneskatt för äldre. Som en följd av detta är det enligt Riksrevisionen oklart om reformerna av den särskilda löneskatten för äldre har infriat riksdagens intentioner.

Riksrevisionen anför att regeringen behöver förtydliga hur redovisade skatteutgifter förändras vid regelförändringar av den särskilda löneskatten för äldre samt redovisa en uppföljande analys av de skatteutgifter som redovisas med anledning av den nedsatta särskilda löneskatten för äldre inom ramen för skatteutgiftsredovisningen. Regeringen rekommenderas också att särskilt följa upp och utvärdera avskaffandet av den särskilda löneskatten för äldre 2019 med fokus på bedömning av sysselsättningseffekter.

När det gäller rekommendationen att särskilt följa upp och utvärdera avskaffandet av den särskilda löneskatten för äldre 2019 med fokus på bedömning av sysselsättnings­effekter anser regeringen att en utvärdering skulle vara värdefull men menar att det inte är regeringens ansvar att se till att en sådan utvärdering sker. Centerpartiet anser tvärtom att det är viktigt att en regering följer upp och utvärderar skatteförändringar likt den aktuella. Detta är inget unikt utan genomfördes exempelvis med avseende på jobb­skatteavdraget i en bilaga till proposition 2011/12:100. Centerpartiet anser att regeringen bör ta initiativ till den rekommenderade utvärderingen.

En av de största utmaningarna på svensk arbetsmarknad är att allt fler kommer att behöva arbeta allt längre. Forskning visar att Sverige behöver fler äldre som vill, kan och får arbeta längre för att klara välfärdens finansiering. Givet de äldres förbättrade hälsa är detta en rimlig och uppnåelig målsättning, som dock kräver en väl avvägd reformpolitik.

Mellan 2016 och den 1 juli 2019 togs det ut en särskild löneskatt på 6,15 procent på lön, arvoden, förmåner och andra ersättningar som betalas ut till personer som har fyllt 65 vid årets början. Före 2016 hade den tidigare alliansregeringen tagit bort denna skatt. Tidigare utvärderingar av reformen visar att sannolikheten att arbeta för de berörda grupperna ökat, och med fler arbetade timmar förstärks den svenska ekonomin lång­siktigt. Enligt Centerpartiets mening är det en rimlig princip generellt för en regering att utvärdera reformer som syftar till att stärka sysselsättningen och öka antalet arbetade timmar.

 

 

Per Åsling (C)

 

Helena Vilhelmsson (C)

Alireza Akhondi (C)