Motion till riksdagen
2020/21:3926
av Carl-Oskar Bohlin m.fl. (M)

med anledning av prop. 2020/21:148 En effektivare konkurshantering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska utreda och återkomma med förslag på hur brottsbalkens bestämmelser kan ändras för att straffrättsligt likställa skriftlig bekräftelse med beedigande vid bouppteckningar i samband med konkurser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi är i grunden positiva till de förslag om förändrad konkurslagstiftning som regeringen lägger fram. Förändringarna kommer förhoppningsvis att leda till en enklare och snab­bare konkursprocess till gagn för alla parter.

Vi ställer oss därmed också positiva till förslaget om att avskaffa den obligatoriska edgången i tingsrätten och ersätta detta med att gäldenären hos konkursförvaltaren skriftligen bekräftar bouppteckningen.

Det kommer fortsatt att vara brottsligt att medvetet ange felaktiga uppgifter i en bo­uppteckning. Men en medvetet felaktig uppgift som lämnas under ed i en domstol anses i dag vara allvarligare än en medvetet felaktig uppgift som lämnas i en skriftlig bekräf­telse. Flera remissinstanser, däribland Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten, har därför varnat för konsekvenserna dessa förslag ger på det straffrättsliga ansvaret.

Åklagarmyndigheten anser att det inte bör vara någon skillnad i straffansvar bero­ende på om bekräftelsen sker i domstol eller hos förvaltaren. Myndigheten menar att den föreslagna förändringen innebär att de straffrättsliga konsekvenserna mildras trots att det bakomliggande intresset av att säkerställa en riktig bouppteckning inte förändras.

Ekobrottsmyndigheten framhåller att det inte kan vara acceptabelt att platsen för lämnandet av osanna uppgifter får stor betydelse vid den straffrättsliga prövningen.

Vi delar remissinstansernas bedömning i denna fråga och delar också åsikten att brottsbalkens bestämmelser därför bör ses över så att det inte får någon straffrättslig betydelse om det sker en bekräftelse eller ett beedigande. Skriftlig bekräftelse och edgång bör i det här sammanhanget vara likställda i straffrättsligt hänseende.

 

 

Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Lars Beckman (M)

David Josefsson (M)

Ida Drougge (M)

Mikael Damsgaard (M)