Motion till riksdagen
2020/21:3915
av Hampus Hagman m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:112 En heltäckande tobaksbeskattning – för ökad tydlighet och enhetlighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att nivågruppera beskattningen av tobaksprodukter utifrån skadeverkningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I proposition 2020/21:112 föreslås att det i lagen om tobaksskatt införs en skatt på s.k. övrig tobak, dvs. på tobak som inte är en del av en levande planta och som inte är skattepliktig som cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak, snus eller tuggtobak. Krist­demokraterna instämmer i ambitionen att göra tobaksbeskattningen mer heltäckande och tydligare och motverka skatteundandragande samt dubbelbeskattning som ges uttryck för i propositionen. Vi bifaller därmed införandet av skatten men ser samtidigt problem med att lagstiftningen inte gör skillnad på råtobak avsedd för rökning och råtobak avsedd för snus. Därmed kommer övrig tobak avsedd för snus att beskattas hårdare än färdigproducerat snus.

För Kristdemokraterna är det angeläget att förbättra folkhälsan genom att förebygga att personer börjar röka och genom att underlätta för fler rökare att sluta. Dessutom ska det i möjligaste mån förhindras att någon utsätts för passiv rökning. Åtgärder har vid­tagits under de senaste åren som inneburit steg i rätt riktning – såsom en skärpning av tobakslagen avseende kontroll av åldersgräns och tillsyn av försäljning av tobaksvaror. Tobaksskatten har också höjts och Kristdemokraterna föreslår att den skattehöjning som aviserades i budgetpropositionen för 2021 införs tidigare.

Det är viktigt att konstatera att allt tobaksbruk är ohälsosamt. Samtidigt finns stora skillnader i skadeverkningar mellan olika typer av tobaksbruk, vilket inte tas hänsyn till i gällande eller nu föreslagna lagstiftning. Det innebär att en övergång från rökning till snusning försvåras, trots att vetenskapen pekar på att riskfaktorn är betydligt högre för rökare än snusare. Kristdemokraterna föreslår därför att en utredning tillsätts där tobaksprodukternas skadeverkningar nivågrupperas, och därefter beaktas olika i lagstiftningen. En del i en sådan utredning bör vara att se över hur råtobak avsedd för rökning respektive snus ska kunna särskiljas i lagstiftningen, och därmed möjliggöra olika beskattning och reglering. Detta bör regeringen ges till känna.

 

 

Hampus Hagman (KD)

 

Michael Anefur (KD)

Sofia Damm (KD)

Hans Eklind (KD)

Jakob Forssmed (KD)

Robert Halef (KD)