Motion till riksdagen
2020/21:3905
av Ida Gabrielsson m.fl. (V)

med anledning av prop. 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda.

Inledning

Sedan 2017 finns en möjlighet för vissa s.k. enmansföretag att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna när en första person anställs i företaget. Genom proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda föreslår regeringen att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda tillfälligt utvidgas. Den tillfälliga utvidgningen av nedsättningen ska gälla företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag som har en anställd och som anställer ytterligare en person. Nedsättningen ska gälla för anställningar som påbörjas under perioden den 1 juli 202131 december 2022 och föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.

Vänsterpartiet avslår förslaget

Den 1 januari 2017 infördes en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna för enskilda näringsidkare som anställer en första person. Sedan den 1 januari 2021 har bestämmel­serna om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda gjorts permanenta, efter att riksdagen antog proposition 2020/21:14.

Vänsterpartiet stod bakom det ursprungliga regelverket, som infördes den 1 januari 2017, men vi röstade emot förslaget om att göra det permanent. Vi ser heller inga anled­ningar att göra det mer generöst. En lång rad remissinstanser, bl.a. Akademikerför­bundet SSR, Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet, avstyrker för­slaget. Kritiken handlar bl.a. om att förslaget krånglar till skattesystemet och systemen med olika anställningsstöd och sammantaget gör det svårare för småföretagare att göra rätt, samt att det riskerar att påverka de sociala trygghetssystemen negativt eftersom dessa finansieras av arbetsgivaravgifterna. Remissinstanserna ifrågasätter också att regeringen föreslår en utvidgning av systemet utan att först utvärdera de tidigare genom­förda förändringarna.

Vänsterpartiet delar remissinstansernas kritik och menar sammantaget att förslaget är dåligt avvägt. Arbetsgivaravgiften finansierar arbetstagarnas försäkringar och är där­med en viktig del av socialförsäkringarna. Med undermåligt motiverade nedsättningar av arbetsgivaravgifter ökar risken att socialförsäkringarna urholkas. Mot denna bak­grund anser Vänsterpartiet att förslaget bör avslås. Riksdagen bör avslå proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda. Detta bör riksdagen besluta.

 

 

Ida Gabrielsson (V)

 

Momodou Malcolm Jallow (V)

Maj Karlsson (V)

Daniel Riazat (V)

Karin Rågsjö (V)

Vasiliki Tsouplaki (V)