Motion till riksdagen
2020/21:375
av Hans Eklind (KD)

Intyg för folkbokföring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en adress i folkbokföringsregistret bör bli giltig först efter att hyresgästen fått ett intyg om godkännande från den som hyr ut bostaden i andra hand och fastighetsägaren, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I Sverige finns ingen acceptans för bidragsbrott. Det riskerar tilltron till våra välfärds­system och ytterst riskerar dessa brott att drabba dem som är i störst behov av hjälp. Trots att politiken är ense om att skydda vår välfärd från brottslighet skriver de samver­kande myndigheterna hösten 2019 i en rapport: ”Flera av de samverkande myndighe­terna har i inhämtningen till lägesbilden svarat att de bedömer att brott mot välfärds­systemen är den allvarligaste brottsligheten just nu.”

För att komma åt bidragsbrotten är det grundläggande att bekämpa folkbokförings­brotten som är ”dörröppnaren” in till de svenska bidragssystemen. Här har inte politiken kommit fram med verkningsfulla åtgärder.

Att vara folkbokförd på en adress i Sverige är ofta en förutsättning för att få ta del av bidrag och ersättningar. Det är anledningen till att just folkbokföringsbrott utgör grun­den för mycket av välfärdsbrotten, och det är anledningen till att det är så viktigt att komma till rätta med folkbokföringen.

Skatteverket har sedan ett par år tillbaka arbetat för att komma åt skenskrivningarna. Det kan exempelvis röra sig om att upp till 100 personer har varit skrivna på en och samma adress eller att personer registreras som bosatta i landet trots att de inte är det. Än kvarstår bristerna. Skatteverket har även utvecklat ett digitalt intag för underrättelser om felaktig folkbokföring från andra myndigheter. I år har detta lett till 257 brottsan­mälningar mot 267 stycken under hela förra året.

För att komma till rätta med detta och få korrekta uppgifter i folkbokföringen behöver några, till synes självklara, regler införas: Om någon hyr en bostad med hjälp av ett andrahandskontrakt ska adressen bli giltig för folkbokföringsregistret först efter att hyresgästen fått ett intyg om godkännande från den som hyr ut bostaden i andra hand och fastighetsägaren.

Det är rimligt att det av ett hyresavtal framgår vilka individer som är stadigvarande bosatta i bostaden. Om Skatteverket har de faktiska hyreskontrakten digitalt tillgängliga kommer utbetalande myndigheter kunna tillgå dessa och risken för felaktiga inskickade handlingar minskar. Åtgärden innebär visserligen ett visst merarbete för hyresvärden, men ger en ökad möjlighet att få kontroll över vilka som är bosatta i det egna bostads­beståndet. Uppgifterna skulle också kunna utgöra basen för den folkräkning som vi kristdemokrater efterfrågat.

Detta är åtgärder som ska vidtas för att förhindra att någon som flyttat till Sverige, eller vid en flytt inom landet, blir folkbokförd där han/hon inte är bosatt. Detta förhind­rar även att någon kvarstår som folkbokförd efter utflyttning.

Situationen är allvarlig när hundratals miljoner kronor hamnar i felaktiga händer. Det riskerar dessutom att i slutändan drabba människor som verkligen behöver stöden. Det kan vi kristdemokrater aldrig acceptera.

 

 

Hans Eklind (KD)