Motion till riksdagen
2020/21:366
av Stina Larsson (C)

Sjukskrivning vid kejsarsnitt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att automatiskt erbjuda alla kvinnor möjlighet till sjukskrivning vid kejsarsnitt och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om enhetlig tillämpning av regelverk vid kejsarsnitt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kvinnor som genomgått en okomplicerad förlossning kan själva välja om de vill vara hemma eller inte den första tiden. Den valmöjligheten finns inte för snittade kvinnor eftersom läkaren ordinerar vila. Normal vårdtid i samband med ett planerat kejsarsnitt är två dygn och för de kvinnor som vårdas efter akut kejsarsnitt är vårdtiden individuell.

Det kan vara förenat med livsfara om nysnittade kvinnor lyfter tungt och anstränger sig. Ändå är inte ett ingrepp i buken, ett kejsarsnitt, tillräckligt för att per automatik bli erbjuden sjukskrivning. Reglerna är tillräckliga för att kunna erbjuda sjukskrivning, men läkare och Försäkringskassan runt om i landet tillämpar reglerna på olika sätt.

Har man genomgått kejsarsnittsoperation men kan vårda det nyfödda barnet så är man inte berättigad till sjukpenning. För att kunna göra bedömningen om man kan få sjukpenning istället för föräldrapenning behöver Försäkringskassan som regel ett läkar­intyg. Detta intyg ska då handla om hur hälsotillståndet påverkar förmågan att vårda det nyfödda barnet. I praktiken innebär det att många kvinnor använder sin föräldrapenning i situationer där jag anser att det rätta vore att kvinnan är sjukskriven istället.

Att vänta barn och föda barn är ingen sjukdom, men det kan tillstöta sjukdomar. Efter ett kejsarsnitt kan man t ex inte göra lyft i den utsträckning man kan i vanliga fall. Vid andra mindre operationer, även titthålsoperationer, ordineras automatiskt sjukskriv­


ning från läkaren, men inte när det gäller kejsarsnitt. Detta är en jämställdhetsfråga. Oavsett om du är kvinna eller man ska du erbjudas likvärdig ersättning efter operation.

 

 

Stina Larsson (C)