Motion till riksdagen
2020/21:364
av Solveig Zander (C)

Förlängning av registerkontroll av personer som ska arbeta med barn och unga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förlängning av kontroll i belastningsregistret av personer som, i sitt yrke eller liknande, kommer i kontakt med barn och unga, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Personer som har utsatt barn för sexuella övergrepp har åsamkat barnet en skada som kommer att finns med barnet i vuxenlivet, d v s för resten av livet. Brottet som ger ett straff registreras i belastningsregistret 10 år gäller från avtjänat straff exkluderat fängelse­straff som ska anses helt verkställt genom tidigare frihetsberövande eller från vilket någon genom beslut om nåd helt har befriats. Det måste ändras.

Om man arbetat vid en förskola och där begår övergrepp på barn kan det leda till fängelsedom. Brottslingen har efter något år i fängelse hamnat på fri fot och arbetat inom verksamheter där kontroller av brott inte är obligatoriskt. Enligt Schiöld Advokatbyrå AB framgår: ”Vid ansökan om anställning inom skola, förskola och liknande verksam­heter begärs alltid utdrag ur belastningsregistret. Även andra arbetsgivare kan begära ut­drag ur belastningsregistret vid ansökan om anställning.”

Alla som begår brott och har avtjänat sitt straff, sonat sitt brott, ska givetvis ha möj­lighet att inte belastas för brottet livet ut. Men, det är skillnad på brott och brott. Ersätta för ekonomiska brott, eller överträdelser i trafiken, eller att ha förstört och skadat något, eller för att ha stulit, det kan gottgöras. Övergrepp på barn, som vid brottet är försvars­lösa gentemot en vuxen, kan inte gottgöras. Gjort är gjort! Det enda samhället kan göra, förutom att ge stöd och hjälp till den som varit utsatt, är att medverka till att gärnings­mannen inte ska kunna upprepa brottet. Av det skälet måste registerkontrollerna förläng­as då det finns aktuella exempel på gärningsmän som återvänder till barnverksamhet. Ingen kan misstänka att personen i fråga har begått brott mot barn. De har nogsamt kon­trollerat i belastningsregistret och där fanns inga anteckningar. I ett färskt exempel hade det bara gått drygt 10 år efter avtjänat straff.

Det ska inte vara ”ren tur” att någon börjar misstänka att det inte står rätt till med den nyanställde, efter bara någon veckas anställning. För alla parter är det viktigt att förskona alla, både arbetsgivare, barn, föräldrar och den tidigare gärningsmannen, från att snabbt tvingas avsluta anställningen.

Med hänvisning till ovanstående är det ytterst nödvändigt att se över en förlängning, för resten av livet, och tillhandahålla registerkontroller från belastningsregistret för an­ställningar inom verksamheter för barn och unga.

 

 

Solveig Zander (C)