Motion till riksdagen
2020/21:35
av Mattias Karlsson i Norrhult (SD)

Förbättrad lagstiftning kring skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten för juridiska personer att få skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att fler allmännyttiga ändamål ska kunna omfattas av regelverket för skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att höja taket för beloppsgränserna inom regelverket för skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att förenkla gåvomottagarnas rapportering till Skatteverket och hantering av kontrolluppgifter inom regelverket för skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett levande civilsamhälle och en stark medborgaranda, där människor oegennyttigt tar ansvar för samhället och andra medborgares välbefinnande, är en viktig faktor i byggan­det av det goda samhället.               De ideella föreningarnas arbete bidrar till att upprätthålla det sociala kapitalet i samhället och har en stor betydelse för bland annat kulturarvets bevarande, kunskapsutvecklingen, folkhälsan och demokratin. Att skattereduktion för gåvor till ideella verksamheter återinfördes år 2019 var mot bakgrund av ovanstående ett positivt steg.

I jämförelse med flera andra närliggande länder är dock det svenska systemet både administrativt betungande och snävt tilltaget. Till exempel så är taket i beloppsgränser­na avsevärt mer generöst i vårt grannland Norge. Tunga remissinstanser såsom Frivilligorganisationernas Insamlingsråd riktade också kritik mot systemets föreslagna utformning vid lagförslagets beredning.

Det nuvarande regelverket exkluderar idag många allmännyttiga verksamheter. Juridiska personer omfattas inte av möjligheten till skattereduktion när de lämnar gåvor till ideella verksamheter. Det nuvarande taket är för lågt satt och rapporteringsplikten för gåvomottagarna är så administrativt betungande att många mindre ideella verksam­heter i praktiken exkluderas.

Bristerna i systemet är alltså av en sådan karaktär att de kan anses motverka lagstift­ningens huvudsyfte att på ett substantiellt sätt stärka civilsamhället och öka dess resurs­er. Mot bakgrund av ovanstående bör en utredning kring förbättringar av ovan nämnda brister tillsättas.

 

 

Mattias Karlsson i Norrhult (SD)