Motion till riksdagen
2020/21:34
av Mattias Karlsson i Norrhult (SD)

Fördjupat transatlantiskt samarbete för att globalt avkriminalisera homosexualitet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör fördjupa det transatlantiska samarbetet kring den globala avkriminaliseringen av homosexualitet genom att officiellt ansluta sig till USA:s kampanj på området och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att explicit lyfta upp den globala avkriminaliseringen av homosexualitet som ett av Sveriges främsta utrikespolitiska mål och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett sjuttiotal länder i världen upprätthåller fortfarande frihetsfientliga och människo­fientliga lagar som innebär att homosexuella medborgare lagligt kan förföljas, fängslas, torteras eller dödas.

År 2019 deklarerade den konservativa federala regeringen i USA att man hade för avsikt att tillsammans med allierade länder genomdriva en långsiktig global kampanj med syfte att avkriminalisera homosexualitet över hela världen. För att uppnå målet har man förklarat sig vara beredda att använda såväl säkerhetspolitiska och handelspolitiska som biståndspolitiska verktyg.

USA är ett land med stor politisk, militär och ekonomisk styrka. En officiell svensk anslutning till USA:s initiativ skulle kunna innebära förbättrade möjligheter att nå större måluppfyllnad på området än vad Sverige ensamt eller enbart inom ramen för EU kan


åstadkomma. Simultant med en sådan anslutning bör även kampen för en global av­kriminalisering av homosexualitet explicit lyftas fram som ett av Sveriges främsta utrikespolitiska mål.

 

 

Mattias Karlsson i Norrhult (SD)