Motion till riksdagen
2020/21:337
av Solveig Zander (C)

Reglera familjehemmens roll i barnets vård och omsorg


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i lag reglera familjehemmens roll i beslut som rör barnets fortsatta vård och omsorg och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erbjuda familjehem kontinuerlig handledning och utbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Familjehem, jourhem och kontaktfamiljer finns för att ge barn och ungdomar stöd och hjälp när deras närmaste inte klarar av det. Dessa hem omfattas av beslut från den kom­munala socialtjänsten. Dessa familjehem gör en insats för att de vill bidra och vara till nytta i samhället. De får ett arvode för att de är familjehem, men det är inga stora pengar så de blir inte rika. De tar emot barn för stadigvarande vård och fostran. Uppgiften är att vara vettiga vuxna som ger trygghet och omtanke och visa rätt väg in i vuxenlivet.

Familjehemmet ska givetvis godkännas som lämpligt av kommunen. Problemet är att det är svårt att få familjehem och bristen är stor. Men det är ett sätt att leva, för familje­hemmet ska fungera som föräldrar i vardagssituationer, det vill säga gå på föräldramöten, delta i utvecklingssamtal i förskolan och skolan, besöka tandläkare och läkare, ta emot företrädare från socialförvaltningen, stötta barnet i fortsatt kontakt med hans eller hennes biologiska föräldrar och delta i fortbildning och handläggning. Det senare är inte vanligt förekommande och det behövs i mycket större utsträckning. Av det skälet finns Faco, som är en ideell förening som vänder sig till familjehem, jourhem och kontaktfamiljer. Deras syfte är att medverka till att utveckla och förbättra all form av familjehemsverk­samhet för att vården och omsorgen ska bli så bra som möjligt.

Många gånger känner man sig ensam som familjehem. Man vet inte vart man ska vända sig. Stöd och råd av andra i samma situation är ytterst värdefullt. Dessutom behöver statusen för familjehemmen bli bättre och kommunerna måste ha ett ansvar för kontinuerlig handledning och utbildning. Kommunerna måste lita på familjehemmen och det arbete de faktiskt gör. Det behövs en tydlighet och en lagreglering för familje­hemmens roll i beslut som rör barnets fortsatta vård och omsorg. ”Lilla hjärtat” är ett välkänt ärende där den lilla flickan efter flytten tillbaka till sina biologiska föräldrar hittades död. Reglerna för kommunens tjänstemän måste tydliggöras och barn kan inte enkelt flytta tillbaka till hemmet på samma sätt som de inte utan anledning omhändertas och flyttas till ett familjehem.

 

 

Solveig Zander (C)