Motion till riksdagen
2020/21:332
av Solveig Zander (C)

Stoppa gängkriminaliteten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lagstifta om långsiktigt förebyggande barn- och ungdomsarbete för att motverka kriminalitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gängkriminaliteten är ett problem, och den eskalerar. Det är hög tid att ta dessa ungdomar på allvar, för deras destruktiva leverne är ett rop på hjälp. Samhället måste ta sitt ansvar och visa på alternativ. Det är inte bara längre straff och högre fängelsemurar som är lös­ningen.

Förebyggande arbete är bra och där finns redan i dag många riktade åtgärder. Sedan barnomsorgen blev mer eller mindre en plats där alla barn var mer eller mindre i några år innan skolstarten har vuxna tidigt sett vilka barn som är oroliga. Barn som behöver extra stöd, där de vuxna i deras hemmiljö inte räcker till. Men dessa barn har inte fått det vuxenstöd de behöver. Det är hög tid för det nu. Vi kan inte med berått mod se på hur barnen växer upp och blir till en av dem som hamnar i gängkriminalitet.

I statistiken ser vi att långa fängelsestraff inte leder till annat än fortsatt kriminalitet. Vad är det för förebilder de har i HVB-hem, slutenvård eller fängelse? Hjälp barnet i god tid genom familjehemmen som är strålande exempel på att ge stöd i tid.

Någon som kan och vill se långsiktigt, kalla det förebyggande arbete, vara en bra förebild som gör att ungdomar känner sig välkomna och någon som bryr sig om dem är vad barnen och ungdomarna behöver. Men då måste alla i samhället arbeta tillsammans. Det gäller att ge barnomsorgen, skolan, socialförvaltningarna, föreningslivet, vuxna generellt, företag och arbetsplatser m.fl. ett tydligt uppdrag.

Samverkan mellan skola och arbetsliv måste bli obligatoriskt från årskurs 1 på gym­nasiet. Skolinspektionen ska följa upp och se att det genomförs. Barnomsorgen och skolan behöver mer resurser för att skapa samverkan med föreningsliv för att få engage­rade föreningsledare som får utbildning så att de i sin tur kan ge unga ledare värde­baserat ledarskap.

Inget barn är född till kriminalitet. Vuxna visar vägen under uppväxten. Det är dags att vårt samhälle tar sitt långsiktiga uppdrag och medverkar till att vettiga vuxna finns där när barnet eller ungdomen behöver det. Det behövs lagstiftning för att samverkan ska fungera.

 

 

Solveig Zander (C)