Motion till riksdagen
2020/21:3231
av Nina Lundström (L)

Gode män och offentligt biträde


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gode män för ensamkommande barn i asylprocessen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om offentliga biträden för ensamkommande barn i asylprocessen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Samhällets insatser och stöd för ensamkommande barn i asylprocessen är bland annat att systemet med gode män och offentligt biträde ska ge barnet stöd i processen. Att vara god man för ensamkommande barn innebär att företräda barnet i både vårdnads­havares och förmyndares ställe. Det betyder att den gode mannen har rätt och skyldighet att bestämma i alla frågor som rör barnets angelägenheter, såväl personliga som ekono­miska och rättsliga. Asylprocessen måste hanteras skyndsamt när det gäller barn, och hänsyn till barnets bästa ska alltid beaktas. FN-konventionen om barnets rättigheter och utlänningslagens bestämmelse om hänsynen till barnets bästa innebär att barn måste få goda möjligheter att registrera sig. I det ligger dels att barnet måste få ett offentligt biträde eller en god man som kan bistå barnet vid ansökan, att Migrationsverket har en rimlig tillgänglighet som tar hänsyn till barnets behov, och att registreringen sker i rimlig tid. 

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muižnieks, lämnade flera rekommendationer i sin rapport (CommDH(2018)4) gällande ensamkommande barn och unga i Sverige. Rekommendationerna avsåg bl.a. gode män. Kommissionären påtalade att beslut om en god man dröjde för länge samt att lagstiftningen saknade regler kring när en sådan skulle vara utsedd. Det finns heller ingen gräns för hur många ensamkom­mande som en god man kan ansvara för.

Tidigare erfarenheter visar att när registreringarna av barnens asylansökningar drog ut på tiden, och barnen blev kvar länge i ankomstboendena, innebar det att barnen be­fann sig hos en kommun under en lång tid utan att vara registrerade och att de inte fick en god man. Detta är inte rimligt. Oberoende myndigheter och domstolar ska garantera en rättssäker process och höga krav bör ställas på offentligt biträde och gode män. Krav bör ställas på viss kompetens, t.ex. att de om möjligt bör vara advokater som omfattas av god advokatsed och Advokatsamfundets tillsyn. Vidare behöver utbildning för gode män vara likvärdig i hela landet och de som utses till gode män behöver få möjlighet till stöd men också utsättas för ökad tillsyn. I dag finns ingen reglering av hur många barn en god man kan åta sig att biträda. Riksdagen bör tillkännage för regeringen vad som i motionen anförs om gode män och offentliga biträden för ensamkommande barn i asyl­processen.

 

 

Nina Lundström (L)