Motion till riksdagen
2020/21:3149
av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Reglerna kring betalningsanmärkning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra reglerna kring betalningsanmärkning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje privatperson kan få betalningsanmärkningar om denne inte betalar exempelvis sina fakturor, böter eller trängselskatt i tid. Den 1 december 2018 började dock nya regler gälla för skulder till staten och kommuner, exempelvis obetalda skatter, under­hållsstöd eller böter. Detta innebär att uppgifter om dessa skulder inte leder till en betalningsanmärkning förrän man har givits möjlighet att betala eller invända mot kravet. 

Ekonomiskt trångmål kan inträffa för de mest skötsamma personer under speciella omständigheter i livet, exempelvis vid skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. Det kan också ske i samband med en flytt där posten inte når rätt adress eller post som av andra skäl inte når mottagaren som den ska. Har man en gång fått en betalningsanmärkning går det oftast inte att få bort den inom tre år. Tre års anmärkning är en relativt lång och mycket besvärlig tid för den som drabbas. En betalningsanmärkning under dessa tre år innebär att personen är oförmögen att exempelvis kunna få ett hyreskontrakt, avtala ett telefonabonnemang, betala via faktura eller liknande. Det är alltså på det ekonomiska planet ett värre hanterande av individer som missat att betala en faktura än bemötandet av individer som sitter fängslade för grov brottslighet. Jag menar att skillnad bör göras mellan personer som drabbas av ett tidsbegränsat ekonomiskt trångmål eller andra händelser som personen av olika anledningar har svårt att rå över, med personer som kanske notoriskt avstår från att göra rätt för sig.

Dagens regler är, trots förändringarna år 2018, alltför snäva och bör bli mer nyanse­rade. Sverige bör inspireras av exempelvis de regler som finns i vårt grannland Norge.

Jag menar att en skuld som betalas inom en bestämd tid och är av sådan karaktär att den är att anse som en ovanlig företeelse hos personen i fråga, bör innebära att betalnings­anmärkningen upphör i samband med att skulden regleras.

 

 

Ann-Christine From Utterstedt (SD)