Motion till riksdagen
2020/21:29
av Matheus Enholm och Caroline Nordengrip (båda SD)

Olaglig skyltning längs väg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om olaglig skyltning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problematiken kring olaglig skyltning längs vägar har växt kraftigt de senaste åren. Det gäller allt från mindre skyltar eller vepor till stora fastmonterade skyltar. Skyltarna kan man finna på allt från viltstängsel till balvagnar, husvagnar och lastbilssläp. På senare tid har företag etablerat sig på marknaden som hyr ut släpkärror med budskap. Dessa släpkärror blir fast monterade genom fastsättningsanordningar mark intill vägar.

Detta är en stor trafikfara när man medvetet vill få trafikanters uppmärksamhet på mark nära väg på en skylt som inte är anpassad enligt regelverken. Det ger också en förfulning där vackra landskapsbilder byts ut mot en uppradning av stora skyltar i skrikande färger. Inför avfarter till köpcenter står det tiotals skyltar för olika kedjor och stora företag som borde veta vad lagen säger kring skyltning längs väg men som gör ett aktivt val att inte ta hänsyn till denna.

Ett problem är att kommunen ska sköta tillsynen medans länsstyrelsen ger till­ståndet. I mindre kommuner så vill man inte stöta sig med de lokala företagen och undviker då in i det längsta att sköta tillsynen samt att det ofta är en resursbrist och en prioriteringsfråga.

Det finns ett flertal alternativ för att bukt med detta och därför föreslår vi att tillståndsgivare och tillsynsansvarig behöver vara samma myndighet samt att det inrättas sanktioner mot den myndighet som inte sköter tillsynen.

Vidare skulle ett beställaransvar införas för den som väljer att sätta upp skylt annans mark. Man måste säkerställa att markägaren har tillstånd för skyltning på den


tilltänkta platsen. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på lagstiftning som tillgodoser ovanstående.

 

 

Matheus Enholm (SD)

Caroline Nordengrip (SD)