Motion till riksdagen
2020/21:282
av Linda Lindberg m.fl. (SD)

En tryggare skolmiljö


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka rätten för rektorer att stänga av elever och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en nationell handlingsplan mot mobbning bör tas fram och tillkännager detta för regeringen.

Ökad befogenhet för rektorer

Skolan ska vara en trygg plats för elever att vistas i. Att lugn och ro bibehålls och att såväl elever som lärare ska trivas och ges förutsättning att prestera sitt allra bästa. Tyvärr har mobbning, våld och sexuella trakasserier ökat på våra skolor. Rektorernas befogenheter att verka för en trygg miljö bör utökas så att en god miljö för eleverna bibehålls.  

Om situationen är särskilt allvarlig får rektorerna flytta en elev permanent till en annan skolenhet. Det kan många gånger vara en tillräcklig lösning för eleven som flyttas. Det ger eleven en ny chans i en ny miljö bort från exempelvis grupptryck och ledarroller av destruktiv karaktär. Rektorerna har även möjlighet att stänga av en elev tillfälligt från skolan i svåra situationer. En avstängning kan göras under en period om max en vecka och skolan kan inte stänga av en elev fler än två gånger per kalender­halvår. Det vittnas om tjejer som tvingas gå i samma skola och till och med sitta samma lektioner som förövare som utsatt dem för sexuell handling. Eller pojkar som blivit misshandlade och vistas i klassrum med förövaren. Situationen för den utsatta är självfallet påfrestande.

Regeringen bör därför verka för att rektorernas möjlighet att stänga av elever utökas. Det är inte rimligt att elever som kontinuerligt utsätts för mobbning, blir utsatta för sexuella övergrepp eller utsatta för annan form av våld, ska vistas i samma miljö som den person som utsätter dem. Det bör vara skolans och regeringens avsikt att primärt värna elevers trygghet och studiero i en god miljö. Samtidigt ska skolplikt gälla för alla elever och ett bråkigt beteende ska inte undantas, därför bör även möjligheten till hemundervisning tillämpas i större utsträckning. 

En nationell handlingsplan mot mobbning

Barnkonventionen blev den 1 januari 2020 svensk lagstiftning.

Det innebär att barnens rättigheter inte bara ”bör” gälla utan också ”skall” gälla.

I en tid där mobbningen ökar i samhället är det prioriterat att arbetet med att stävja mobbning ökar än mer. Mobbning är ett stort och allvarligt vardagsproblem för många och den psykiska ohälsan bland unga ökar. Flera organisationer som arbetar för barnens rätt, som exempelvis Barnombudsmannen och Friends lyfter frågan om mobbning och hur utbrett och vanligt förekommande det är.

Ett barn som utsätts för trakasserier och våld skall alltid tas på allvar och skyddas.

Skolan tar idag ett stort ansvar, men det finns mer att önska. Skolan står som vi alla vet idag inför många utmaningar, och arbetet med att trygga eleverna i deras arbetsmiljö är en viktig del för att elever ska kunna utvecklas och nå sin fulla potential. Då duger det inte att se mellan fingrarna med mobbningen. Att vuxna inte tittar bort och avstår från att agera på grund av tidsbrist eller av andra orsaker. Barn är duktiga på att hålla sina känslor inom sig och att försöka stå upp för sig, men mobbning sätter oftast djupa spår långt upp i vuxen ålder. Det är viktigt att Sverige kommer tillrätta med problemet och det är hög tid att regeringen agerar i frågan. Alla verksamheter ska idag upprätta sin årliga plan mot kränkande behandling, och det är ett oerhört viktigt arbete i sig, men vi efterfrågar en nationell handlingsplan som tydligt pekar ut viljeinriktning och ger tyd­liga signaler för att motverka såväl attityder som kulturer som underblåser mobbning.

 

 

Linda Lindberg (SD)

 

Alexander Christiansson (SD)

Markus Wiechel (SD)