Motion till riksdagen
2020/21:2782
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Långtidssjuka i covid-19 måste prioriteras högre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör utreda hur forskningen på långtidssjuka i covid-19 kan stärkas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sedan covid-19-pandemin bröt ut har ett stort antal människor smittats och många har blivit allvarligt sjuka, allra värst avlidit. Covid-19 har visat sig vara skoningslös och oberäknelig. Vi har alla fått ta del av människor som vittnat om långvariga besvär med allvarliga konsekvenser till följd av sjukdomen. Personer som tillhör riskgrupp har drab­bats hårt men det har också visat sig att människor som inte tillhört någon riskgrupp, hållit sig i fysisk bra form också drabbats allvarligt. Fall där man i flera månader varit sjuk från och till. Med symptom som feber, andningssvårigheter, brännande hud, skakningar, hjärt­rusningar, ont i bröst och rygg, magsmärtor mm. Tyvärr har vi fått ta del av flera berät­telser där insjuknade känner att de haft svårt att bli tagna på allvar av sjukvården. Trots att man i efterhand genom röntgen kunnat konstatera typiska förändringar för covid-19. Livet som fanns innan covid-19 upplever många inte finns kvar pga. sviterna av viruset.

Behovet av att forska på gruppen långtidssjuka covid-19-drabbade människor är stort. Inte minst för att öka kunskapen inom sjukvården och förhindra att människor hamnar i kläm. Framförallt för att förebygga allvarliga följdsjukdomar eller i allra värsta fall dödsfall för att de inte får tillräcklig vård i rätt tid.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)