Motion till riksdagen
2020/21:277
av Magnus Oscarsson (KD)

Enklare att producera mer solenergi


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeln om att inte producera mer solel än vad man förbrukar bör tas bort och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att gränsen för säkringen i anslutningspunkten för företag och privatpersoner bör ligga kvar på 100 ampere och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige kommer i framtiden att ha ett stort behov av att producera mer fossilfri el. Solen är en fantastisk energikälla som skulle kunna bidra till ännu mera el om regelverket för­ändrades. Idag står solenergin för en liten del av Sveriges elproduktion. Genom att för­ändra regelverket skulle det bli mer intressant för personer och företag att producera mer el, vilket skulle vara positivt för Sverige. Det finns regler som styr hur mycket energi en privatperson eller ett företag får producera under förmånliga villkor, dvs. som mikropro­ducent. Som mikroproducent får man idag inte producera mer energi än vad man för­brukar under ett år och säkringen i anslutningspunkten får inte överstiga 100 ampere. Konsekvenser av detta är att privatpersoner och företag begränsar anläggningens storlek och i sämsta fall stängs anläggningen av i slutet av året för att inte riskera att producera för mycket energi och därmed få minskad lönsamhet. Detta är helt klart kontraproduk­tivt, och ett förändrat regelverk skulle få fler att producera mer el.

 

 

Magnus Oscarsson (KD)