Motion till riksdagen
2020/21:270
av Per Söderlund och Mikael Strandman (båda SD)

Förtydligande i vapenlagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förtydliga 3 kap. 5 § i vapenlagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vapenlagen (1996:67) 3 kap. 5 § anges att ”om innehavet av ett skjutvapen kräver att den enskilde skall ha avlagt skytteprov eller genomgått en viss utbildning eller på annat sätt visat sig vara lämplig att inneha vapnet, får ett sådant vapen lånas ut endast till den som uppfyller samma krav.

Detta gäller dock inte när vapnet skall användas enbart för provskjutning, övning eller tävling på skjutbana eller vid jakt under långivarens uppsikt.”

Lagen innebär att den som har tillstånd att inneha vapen även får låna vapen av sam­ma typ utan särskilt tillstånd. För de fall någon vill låna vapen för provskjutning, övning eller tävling på skjutbana behövs dock inte tillstånd att inneha vapen av samma typ. I de fallen kan man enligt lagen beviljas tillstånd att låna vapen för dessa ändamål. Vid jakt krävs dock att utlåningen sker under uppsikt, s.k. uppsiktsjakt.

Att kunna låna vapen inför inköp av sitt första vapen eller för övning fram till dess att eget vapen har införskaffats skulle underlätta mycket för nyblivna jägare och sport­skyttar. Det är troligtvis också det som är avsikten med ovan nämnda lagtext.

Det sista stycket i lagtexten innehåller två ”eller” vilket ibland har skapat förvirring hos Polismyndighetens vapenhandläggare då texten tolkas som att all utlåning som inte täcks av första stycket anses kräva långivarens uppsikt. En person som ansöker om låne­tillstånd utan att uppfylla kraven i första stycket beviljas därför ibland inte tillstånd att låna vapen eftersom sådan utlåning enligt Polismyndigheten ska ske underuppsikt och då är lånetillstånd inte nödvändigt.

Ett förtydligande av vapenlagen (1996:67) 3 kap. 5 § är önskvärt. Förtydligandet bör innebära att tillstånd att låna vapen kan beviljas för provskjutning, övning eller tävling på skjutbana utan att den sökande har tillstånd att inneha vapen av den aktuella typen. Det bör även förtydligas att utlåning av vapen under uppsikt inte kräver tillstånd.

 

 

Per Söderlund (SD)

Mikael Strandman (SD)