Motion till riksdagen
2020/21:2602
av Sofia Westergren (M)

Självförsörjning av mat i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att planera för beredskapslager och för en ökad självförsörjningsgrad på livsmedel och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utveckla LOU, lagen om offentlig upphandling, så att den alltid ger upphandlaren valet att välja svenskt och även närproducerat och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är Sverige självförsörjande på tre livsmedel; spannmål, morötter och socker. I stort bedöms Sverige har en självförsörjningsgrad på 50 %. Nu med årets coronautbrott i färskt minne så behöver Sverige planera för att höja sin självförsörjningsgrad. Det kan handla om att värna jordbruksföretag och se hur dessa kan utvecklas. Rimligt att LOU, lagen om offentlig upphandling, alltid ska ge upphandlaren valet att handla svenskt och närproducerat. Danmark har en självförsörjningsgrad på 130 % trots att de endast har en tredjedel så stor åkerareal som Sverige. I Finland har de en tydlig strategi för beredskaps­lager. Finlands självförsörjningsgrad är 80 %. Sverige har avvecklat sitt beredskapslager. Sverige behöver planera för en betydligt högre självförsörjningsgrad för livsmedel och även överväga att utveckla beredskapslager.

 

 

Sofia Westergren (M)