Motion till riksdagen
2020/21:2515
av Elin Gustafsson (S)

Stärk urfolket samernas självbestämmande och inflytande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att i det pågående arbete som finns gällande att stärka samernas självbestämmande och inflytande även se över möjligheterna för staten att möjliggöra att kulturföremål som hittas och har hittats återlämnas till de platser eller områden där de har sitt ursprung, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det är viktigt att urfolket samernas självbestämmande och inflytande fortsätter att stärkas enligt gällande internationell rätt och det pågående arbete som regeringen gör. Inte minst det pågående arbetet med en sanningskommission.

Det behövs en ökad kunskap och kännedom i hela Sverige om samernas situation genom historien och idag. Det måste handla om det samiska folkets rättigheter och levnadsvillkor kopplat till demokrati och mänskliga rättigheter. Den rasism och de övergrepp som det samiska folket fått utstå är helt oacceptabelt, och vi måste göra vad vi kan för att nå ett samhälle fritt från rasism och som värnar ursprungsbefolkningens rättigheter. I det arbetet är det avgörande att just öka självbestämmande och inflytande samt ha generellt kunskapshöjande insatser i samhället i stort. Men det handlar också om att bevara och ta vara på det samiska kulturarvet. Idag finns det samiska kulturarvet både materiellt och immateriellt bevarat hos museer och enskilda personer. Därför är en viktig del i det fortsatta arbetet att se över möjligheterna för staten att bidra till att de samiska kulturföremål som hittats eller hittas ska möjliggöras att återföras till de platser eller områden där de har sitt ursprung. Det handlar om rätten för det samiska folket att formulera och äga sin egen historieskrivning. Det är ett viktigt steg på vägen för att fortsatt stärka det samiska folkets självbestämmande och inflytande.

 

 

Elin Gustafsson (S)