Motion till riksdagen
2020/21:2442
av Marlene Burwick och Hanna Westerén (båda S)

Progressiv flygskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vid en skatteöversyn se över flygets klimatkostnader samt flygskattens utformning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett öppet och exportberoende land. Det är viktigt att värna möjligheterna att resa och utbyta kontakter globalt. Men vi måste röra oss på ett mer hållbart sätt. Utsläppen från den internationella transportsektorn väntas öka i framtiden. Luftfarten och sjöfarten väntas bli de stora globala utsläpparna år 2050 om dessa sektorer inte regleras för att följa Parisavtalet.

Det är viktigt att utsläppen från flyget minskar och flyget behöver stå för åtminstone en del av sina klimatkostnader. En flygskatt har införts och regeringen vill se över möjligheten att införa styrmedel för fler gröna inflygningar. I budgeten för 2021 föreslås införande av reduktionsplikt och inblandning av biobränsle även för flyget.

Ett viktigt steg vore att beskatta flygbränsle. Men Chicagokonventionen hindrar för närvarande beskattning av flygbränsle för den internationella luftfarten och det vore därför önskvärt att detta beskattningsförbud togs bort.

Tills möjligheten att beskatta flygbränsle införs bör regeringen se över andra vägar att gå för att minska utsläppen från flyget, däribland möjligheten att vid en skattereform införa en form av progressivitet i flygskatten.

 

 

Marlene Burwick (S)

Hanna Westerén (S)