Motion till riksdagen
2020/21:2433
av Jörgen Hellman m.fl. (S)

Inhemsk produktion och produktion inom EU av strategiska produkter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att planera för produktion av strategiska produkter inom industrin i Sverige och inom EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utbrottet av covid-19 visade att det måste till en större leveranssäkerhet av strategiska produkter. Sårbarheten för vårt samhälle måste minskas vid kriser. Det måste till en satsning på svensk industri och industrin inom EU för att möjliggöra inhemsk produk­tion av bland annat personlig medicinsk skyddsutrustning, samtidigt som vi fortsatt måste värna och verka för ökad frihandel. Lagringskapaciteten måste också höjas i landet och inom EU.

Vi anser att Sverige ska fortsätta att vara ett av världens ledande länder när det gäller industriell produktion. Detta måste även innefatta personlig medicinsk skyddsutrustning och sjukvårdsutrustning. En satsning på detta innebär också att industrin fortsättningsvis kan vara viktig för svensk tillväxt, att fler personer i Sverige ska vara sysselsatta inom industrin och att industrin i hela Sverige kan öka sin konkurrenskraft.

Det är också viktigt att öka tryggheten för invånarna genom mer inhemsk och hållbar matproduktion.

 

 

Jörgen Hellman (S)

 

Mats Wiking (S)

Paula Holmqvist (S)