Motion till riksdagen
2020/21:2411
av Aylin Fazelian och Kenneth G Forslund (båda S)

Fler hyresrätter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ytterligare åtgärder för att öka bostadsproduktionen och nå en socialt och miljömässigt hållbar bostadspolitik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trots en historiskt hög bostadsproduktion så ökar bostadsbristen i landet. Bostadsköerna är alldeles för långa där det kan vara allt från 32 månader (1:a) till över 41 månader (4:a).

Unga vuxna har ett enormt svårt läge i att hitta en bostad idag. Då många inte har kapitalet till att kunna köpa sig sin bostad om de inte har rika föräldrar. De äldre som har sin villa men inte orkar med huset längre och önskar bo i hyresrätt behöver också vänta i flera år på att få en hyresrätt.

Miljonprogrammet som genomfördes på 1970-talet var bra på så sätt att det byggdes mängder av nya bostäder, däribland hyresrätter, och tillgodosåg den bostadsbrist som då rådde. Det utökade investeringsstödet ihop med renoveringsstödet är mycket bra och välkomna reformer, men det mesta pekar på att ännu mer måste göras för att nå en balans på bostadsmarknaden.

Regeringen bör därför överväga ytterligare åtgärder för att öka bostadsproduktionen och nå en socialt och miljömässigt hållbar bostadspolitik.

 

 

Aylin Fazelian (S)

Kenneth G Forslund (S)