Motion till riksdagen
2020/21:2407
av Monica Haider (S)

Ersättning för vildsvinsskador


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att införa ersättning för vildsvinsskador i viltskadefonden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I södra Sverige orsakar vildsvinen stora skador för lantbrukarna. Dom bökar upp åkrar så det blir svårt eller omöjligt att skörda/odla och orsakar stora skador på jordbruks­maskiner. Detta får till följd att det är vildsvinen som bestämmer vad lantbrukaren ska odla på sina marker. Dom orsakar även stora skador på betesvallarna vilket innebär mycket arbete för att återställa åkermarken.

Regeringen har tagit fram många förslag och det är många saker på gång för att komma tillrätta med problemet med vildsvin. Att få igång livsmedelskedjan så det går att sälja sitt vildsvinskött och subventionering av trikinprov är några saker men det behövs mer.

Under tiden behövs det åtgärder så att lantbrukarna inte förlorar pengar. I Krono­bergs län är genomsnittet för skadorna 69 000 kr per lantbrukare och år. Det är stora pengar som inte blir ersatta.

Länsstyrelsen har en viltskadefond där lantbrukare kan söka pengar för skador av ej jaktbart vilt men inte för skador av vildsvin som man får jaga.

För att göra lantbrukarna skadelösa skulle man överväga att man skulle kunna få ersättning via viltskadefonden för att ersätta lantbrukarna för deras skador.

 

 

Monica Haider (S)