Motion till riksdagen
2020/21:2127
av Denis Begic och Teres Lindberg (båda S)

Undantag från lokaliseringsprincipen för bredbandsutbyggnad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undanta kommuner med stadsnät från lokaliseringsprincipen för bredbandsutbyggnad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under den senaste femårsperioden har bredbandsutbyggnaden nästan halverats. Att det finns olika orsaker till det har debatterats och diskuterats nu i många olika forum.

Pandemin har visat oss att behovet av snabba och robusta bredbandsuppkopplingar är stort. Därför är det viktigt att vi fortsätter att bygga ut så fort så möjligt. Många av dom företag framförallt på landsbygden som finns runt om i Sverige vittnar om dåliga eller inga uppkopplingar alls.

Det finns dock dom som gärna vill bygga ut. Det är dom olika kommuner som har egna stadsnät. Idag skulle dom kunna bygga mycket mer men hindras av kommun­gränserna. Det är ett hinder för att få bredbandsutbyggnaden snabbare. Därför behövs undantag från lokaliseringsprincipen. Det finns idag redan sådant undantag för samhälls­kritisk infrastruktur som t.ex. vatten och energi.

Detta undantag för bredbandsutbyggnad skulle kunna effektivisera men framförallt hjälpa till och påskynda utbyggnaden av bredband. Det kanske inte skulle lösa alla problem för snabbare bredbandsutbyggnad men det skulle starkt bidra.

 

 

Denis Begic (S)

Teres Lindberg (S)