Motion till riksdagen
2020/21:2091
av Johan Büser och Mattias Jonsson (båda S)

Hållbarhetsredovisningslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att se över hållbarhetsredovisningslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hållbarhetsredovisningslagen omfattar över 1 500 företag som omfattar ca 45 % av alla anställda i samhället. Dock påpekar Agenda 2030-delegationen att det krävs ytterligare insatser på området för att fler företag ska arbeta strukturerat med hållbarhet. Agenda 2030-arbetet bör tas på största allvar för att få till stånd den omställning som samhället kräver.

Agenda 2030-delegationen gör vidare bedömningen att regeringen bör ha en fortsatt dialog med samhällets aktörer om huruvida det finns skäl att införa krav på utökad håll­barhetsrapportering.

Detta är ett bra förslag som nu är under utredning men vi ser också att det finns ytter­ligare ett perspektiv som bör ses närmare på vid en eventuell lagändring och detta gäller dotterbolags ansvar. Idag har nämligen alla dotterbolag i koncernstrukturer möjlighet att frångå lagstiftningen för att moderbolaget rapporterar, vilket i sin tur ofta innebär att lag­stiftningens intentioner inte förverkligas. Kraven gäller inte ett företag som är dotterföre­tag om det och dess samtliga dotterföretag omfattas av en hållbarhetsrapport för koncer­nen.

Om målet är att samtliga stora bolag utifrån lagstiftningens definition ska hållbar­hetsredovisa för att få igång och öka sitt hållbarhetsarbete, så bör inte detta undantag finnas.

 

 

Johan Büser (S)

Mattias Jonsson (S)