Motion till riksdagen
2020/21:1892
av Hanna Westerén och Laila Naraghi (båda S)

Beräkningen av bostadstillägget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över reglerna för beräkning av bostadstillägg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bland annat bostadskostnad, familjesituation, inkomst och eventuell förmögenhet ligger till grund för beräkning av bostadstillägget. Det är inga konstiga parametrar att ta hänsyn till i sammanhanget.

Men, säg att man till exempel sålt en fastighet. Då räknas det med i underlaget för inkomst från året efter att den slutliga taxeringen hos Skatteverket är klar och fram till att nästa taxering är fastslagen. Kanske hade du stora lån på fastigheten så att inkomsten inte gör någon skillnad för dig inkomstmässigt. Det kan alltså påverka nivån på bostads­tillägget även om du aldrig haft tillgång till pengarna efter en försäljning av till exempel en fastighet.

Vi bör kunna se över reglerna för beräkningen av bostadstillägget för att det skall bli mer rättvist och inte falla ut till nackdel för dem som söker. Motionen syftar till att lyfta möjligheten att beräkningen av bostadstillägget bör göras på den sökandes ekonomiska förutsättningar som råder vid själva ansökningstillfället och inte med senast fastställda taxering som grund.

 

 

Hanna Westerén (S)

Laila Naraghi (S)