Motion till riksdagen
2020/21:1874
av Viktor Wärnick (M)

Kronofogdemyndighetens kontor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stoppa nedläggningen av Kronofogdemyndighetens kontor i Hudiksvall och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kronofogdemyndigheten har beslutat att Hudiksvallskontoret ska läggas ner senast 31 mars år 2021 för att i stället flytta verksamheten till kontoren i Sundsvall och Gävle. Beskedet är ett hårt slag för Hudiksvall och för Hälsinglands arbetsmarknad.

Att lägga ner kronofogdekontoret i Hudiksvall skulle innebära att hela Hälsingland ställs utan Kronofogdemyndighetens fysiska närvaro och servicen utarmas. Att Krono­fogdemyndigheten menar att orter med mindre än 20 000 invånare inte kan få ha kontor är ingen rimlig ståndpunkt. Kontoret i Hudiksvall har bra resultat, lätt att rekrytera, bra arbetsmiljö och låg sjukfrånvaro.

Liknande neddragningar och nedläggningar av statliga myndighetskontor, utan egentlig objektiv grund, har även i andra fall förekommit på senare tid i Gävleborgs län. Detta är oacceptabelt.

Statliga myndigheter är viktiga arbetsplatser för många människor i gles- och landsbygdslän. Många högskole- och universitetsutbildade har genom mer kvalificerat arbete inom offentlig sektor kunnat stanna kvar eller etablera sig utanför storstadsregio­nerna. Även om myndigheterna är och ska vara självständiga måste visst samhälls­ansvar även beträffande arbetstillfällena gälla för dessa myndigheter.

Regeringen har möjlighet att med lagstadgade verktyg styra myndigheterna också i fråga om deras lokalisering. I fallet med Kronofogdemyndighetens välfungerande Hudiksvallskontor bör riksdagen ge regeringen tillkänna att den bör ta en sådan aktiv roll för att förhindra nedläggningen.

 

 

Viktor Wärnick (M)